9 Kwietnia 2021
ROBYG i Goldman Sachs wspólnie dla zrównoważonego rozwoju

Grupa ROBYG zawarła z jedną z wiodących firm na świecie – JLL – umowę o współpracy w zakresie opracowania kompleksowej strategii ESG. Współpraca obejmie wyznaczenie strategicznych kierunków zrównoważonej działalności, a także usystematyzowanie dotychczasowych działań. Jest to element działań na rzecz społeczeństwa oraz  środowiska realizowanych wspólnie z Goldman Sachs – właścicielem ROBYG. Spółka przykłada szczególną wagę do idei ESG, na którą składa się ekologia, społeczne zaangażowanie i ład korporacyjny. Już dzisiaj wiele ze stosowanych przez ROBYG rozwiązań w budownictwie oraz podejmowane inicjatywy społeczne i pracownicze wskazują na zaangażowanie firmy w filozofię zrównoważonego rozwoju. Współpraca z JLL ma zapewnić dalszy rozwój w tym obszarze.

,,Dziś zrównoważony rozwój – a wraz z nim ESG – jest coraz bardziej istotnym elementem działania firm na świecie. W ROBYG bardzo dużo uwagi  poświęcamy ekologii, społecznemu zaangażowaniu oraz ładowi korporacyjnemu. Jesteśmy pewni że współpraca z JLL – jednym ze światowych liderów w zakresie dostarczania firmom strategii i rozwiązań z zakresu równoważnego rozwoju – zaowocuje udaną strategią z korzyścią dla ludzi i otoczenia. Wszyscy dziś musimy myśleć o przyszłości – budownictwo to dla nas część procesu powstawania nowego społeczeństwa, na który składa się wznoszenie budynków, tworzenie infrastruktury, kształtowanie zieleni oraz przestrzeni do rekreacji, integracji i relaksu. Wierzymy, że dzięki takiemu podejściu – uwzględniając potrzeby różnych grup społecznych – dajemy początek nie tylko nowym osiedlom, ale i wspólnotom ludzi będących dla siebie kimś więcej, niż tylko sąsiadami Dlatego tak ważne dla nas jest zrównoważone budownictwo dla kolejnych pokoleń. Powinniśmy okazywać troskę, odpowiedzialność i wsparcie. Nie patrzymy na naszą działalność tylko przez pryzmat budowania jak najlepszych, nowoczesnych i bezpiecznych budynków. Naszą misją jest tworzenie przyjaznego, zintegrowanego ze społecznością otoczenia, przyjaznych dla środowiska rozwiązań, wsparcie lokalnych społeczności – także przez współpracę z lokalnymi firmami czy działalność charytatywną oraz troska o naszych pracowników, ich bezpieczeństwo w pracy oraz zapewnienie odpowiednich warunków i miejsca do rozwoju. Biznes nie może skupiać się jedynie na zyskach – ale na bezpieczeństwie, dbałości o otaczających nas ludzi oraz ochronie zasobów naturalnych. JLL pomoże nam usystematyzować nasze działania i przygotowac spójną strategię opartą na dotychczasowych osiągnięciach” – mówi Eyal Keltsh, wiceprezes zarządu Grupy ROBYG.

Partnerstwo z ROBYG przy innowacyjnym na polskim rynku projekcie jest zgodne z naszą globalną strategią aktywnego wspierania wizji zrównoważonego rozwoju na rynku nieruchomości. Najważniejszym elementem tych działań jest strategiczne doradztwo na rzecz klientów JLL, które opieramy o doświadczenia i wiedzę zebraną w krajach na całym świecie. W przypadku projektu realizowanego wraz z ROBYG będziemy ściśle współpracowali z centrum kompetencyjnym JLL w Wielkiej Brytanii oraz naszym warszawskim centrum doradczo-analitycznym, świadczącym usługi dla klientów w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Jestem przekonany, że doświadczenia zebrane podczas wspólnej pracy z ROBYG będą stanowiły przykład dla innych organizacji w Polsce i regionie CEE, w zakresie opracowywania wszechstronnych programów ESG, które stają się kluczowe w długofalowych strategiach wielu inwestorów” - komentuje Mateusz Bonca, Dyrektor Zarządzający JLL w Polsce.

Firma doradcza JLL ma bogate doświadczenie w projektowaniu i wdrażaniu rozwiązań z obszaru zrównoważonego rozwoju. Do tej pory eksperci JLL współpracowali w tym zakresie z ponad 500 klientami między innymi zmniejszając emisyjność 90 000 nieruchomości w 50 krajach, ale też pomagając lepiej wpisać projektowane rozwiązania w szersze potrzeby wielu grup interesariuszy. Firma podpisała w ubiegłym roku zobowiązanie World Green Building Council, w którym zadeklarowała osiągnięcie zerowej emisji dwutlenku węgla netto we wszystkich zajmowanych przez firmę budynkach do 2030 roku. JLL rekomenduje i wspiera przyjęcie tego podejścia wśród swoich klientów i dostawców.

Na wybudowanych osiedlach ROBYG zrealizował:

• 52 ha terenów zielonych
  • 600 km światłowodów
  • 2000 m2 paneli fotowoltaicznych
  • zielone dachy w 41 etapach różnych inwestycji o łącznej powierzchni 3 ha
  • ponad 12 000 mieszkań wyposażonych w rozwiązanie SMART HOUSE firmy Keemple
  • 40 000 opraw LED

Grupa ROBYG od lat angażuje się w lokalne inicjatywy, wspiera sztukę, kulturę, edukację czy sport. Firma podjęła także liczne działania związane z pomocą w obliczu epidemii koronawirusa – aktywnie wspierała potrzebujących, seniorów i Powstańców oraz instytucje medyczne. Łącznie w 2020 roku ROBYG przekazał ponad 250 tysięcy złotych na wsparcie i dofinansowania. Dodatkowo program CSR obejmuje realizację i nieodpłatne przekazanie projektów infrastruktury publicznej na rzecz dzielnic i miast.

Grupa ROBYG od lat angażuje się w lokalne inicjatywy, wspiera sztukę, kulturę, edukację czy sport. W latach 2019-2020 spółka dofinansowała:

• Regaty o Puchar Dzielnicy Wisła
  • Zimowy Narodowy
  • Dni Bemowa
  • Centrum Opatrzności-Wotum Narodu – Święto Dziękczynienia
  • Instytut Tertio Millennio – Projekt Dar na stulecie
  • Fundację na Rzecz Zapobiegania Narkomanii MARATON
  • Teatr za Jeden Uśmiech
  • Fundację Przyjaciół Sztuk AUREA PORTA – cykliczne wspieranie edycji Ery Schaeffera
  • Fundację im. Danuty Szaflarskiej
  • Akcję Serce dla Powstańca
  • Rodzinny Bieg Czas Na Wzrok – wspólnie dla SOS Wioski Dziecięce i dzieci z rodzin zastępczych
  • Fundację Gdański Festiwal Muzyczny
  • Festiwal Mozartowski Mozartiana

Program CSR Grupy ROBYG obejmuje:

• Realizacja i nieodpłatne przekazanie projektów infrastruktury publicznej na rzecz dzielnic i miast:
  • W Warszawie we współpracy z urzędem dzielnicy ROBYG zbuduje most przez Potok Służewiecki na Wilanowie. Przeprawa stworzy nowy wjazd do Miasteczka Wilanów oraz połączy ulicę Sarmacką ze skrzyżowaniem al. Wilanowskiej i ul. Kosiarzy. ROBYG wybuduje przedłużenie ul. Sarmackiej i most nad potokiem wraz z ciągami dla pieszych oraz przejazdem rowerowym, natomiast ZDM przebuduje skrzyżowanie.
  • W Gdańsku realizuje liczne drogi, skrzyżowania i ciągi komunikacyjne
  • W Poznaniu inwestuje w infrastrukturę publiczną ponad 20 mln zł - zbuduje i udostępni mieszkańcom Poznania znaczące obiekty infrastruktury publicznej. Są to duże i ważne przedsięwzięcia na terenie Ostrowa Tumskiego i w bezpośrednim otoczeniu wyspy. Będzie to największa inwestycja infrastrukturalna historycznie w Poznaniu dokonana przez prywatnego inwestora. Inwestycje obejmą m.in.:
  • budowę pełnej infrastruktury drogowej w ramach ul. Św. Wincentego
  • kładkę dla pieszych i ścieżkę rowerową, które przywrócą mieszkańcom możliwość rekreacyjnego korzystania z terenów Ostrowa Tumskiego oraz połączenie z Cytadelą
  • budowę dwóch mostów wraz z kładkami dla pieszych i rowerzystów: nad Cybiną i nad Kanałem Ulgi
    • Nasadzenia drzew z okazji dnia ziemi w Gdańsku
    • Park Odolany w warszawie
    • Siłownie plenerowe na Bemowie, Mokotowie i w Wilanowie
    • Zespół fontann w Wilanowie
    • Budowa boiska przy szkole podstawowej na Morenie w Gdańsku
    • Park z obiektami sportowo-rekreacyjnymi położonego w dzielnicy Jasień w Gdańsku
    • Parki, drogi, skrzyżowania i systemy komunikacyjne w Warszawie i Gdańsku