15 Lutego 2022
13 lat na Jasieniu – w sprzedaży ostatnie 200 mieszkań w wielofunkcyjnym miasteczku ROBYG!

Z początkiem nowego roku ROBYG** wprowadził do oferty 6 ostatnich budynków osiedla Zielony Widok, zamykając w ten sposób erę ponad dekady inwestycji dewelopera przy ul. Jabłoniowej. Na przestrzeni ostatnich 13 lat ROBYG wybudował na Jasieniu na 41 hekatrowej działce 49 budynków, w których mieszka dziś blisko 8000 mieszkańców. Lawendowe Wzgórza, Stacja Nowy Gdańsk i Zielony Widok na stałe wpisały się w tkankę miejską Gdańska.

"Wprowadzając do oferty ostatni etap osiedla Zielony Widok, kończymy pewną erę. Przez ostatnie 13 lat zmienialiśmy charakter tej dzielnicy, budując jej znaczący fragment od podstaw. Budowaliśmy nie tylko budynki mieszkalne, ale przedszkole, sklepy, place zabaw, boiska, miejsca do rekreacji. Ważną częścią była też budowa infrastruktury i dróg – w sumie ponad 6 km. Od początku budowy powstało tu 3110 mieszkań, a w realizacji jest 556 kolejnych. W efekcie swoich kompleksowych działań ROBYG zrealizował dobrze przemyślany plan wybudowania miasteczka w mieście i dał się poznać jako deweloper z wizją. W między czasie tuż przy naszym osiedlu powstała trasa tramwajowa, centrum edukacyjne Jabłoniowa czy aleja Pawła Adamowicza. To wszystko sprawia, że dzisiaj nasze osiedla przy ulicy Jabłoniowej są jednymi z najpopularniejszych wśród klientów" – mówi Anna Wojciechowska, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu ROBYG w Gdańsku i Poznaniu.

Ogromna skala inwestycji

Do tej pory przy ulicy Jabłoniowej ROBYG wybudował trzy nowoczesne osiedla: Lawendowe Wzgórza, Stacja Nowy Gdańsk oraz Zielony Widok: ![ROBYG_Inwestycje_na_Jasieniu_-_infografika.jpg](https://gdanskprod-cms.robyg.pl/uploads/ROBYG_Inwestycje_na_Jasieniu_infografika_ba18d2e50b.jpg)

Ostatnia inwestycja na Jasieniu – Zielony Widok

Osiedle Zielony Widok położone u zbiegu ulic Lawendowe Wzgórze i Turzycowej, na gdańskim Jasieniu, to wymarzone miejsce dla osób szukających dla siebie i swoich bliskich oazy i ucieczki od zgiełku wielkiego miasta. Niska zabudowa oraz bliskość terenów zielonych i parku wraz z widokiem na zieleń to nieocenione atuty tej inwestycji. Zielony Widok, będzie ostatnią inwestycją ROBYG na Jasieniu. Termin zakończenia prac w budynkach wprowadzanych do sprzedaży planowany jest do końca IV kwartału 2023 roku. Na osiedlu, po zakończeniu inwestycji łącznie zamieszka ponad 1700 osób. Deweloper odda 6 nowych budynków, w których znajdą się lokale o powierzchni od 28 do 87 m2. W aktualnej ofercie ROBYG znajdują się także mieszkania w dwóch ostatnich budynkach, sąsiadującej inwestycji - Stacja Nowy Gdańsk.

15-minutowy Jasień

Aktywny wpływ ROBYG na tkankę miejską najlepiej widać w koncepcji budowanych od 13 lat osiedli na gdańskim Jasieniu. Deweloper wcielił tam w życie ideę 15-minutowych miast tworząc cały kompleks miejski zgodnie z tą zasadą. Na osiedlu i w jego bezpośredniej bliskości można nie tylko zrobić zakupy, uprawiać sport, integrować się z sąsiadami na licznych terenach rekreacyjnych, ale też skorzystać z usług medycznych oraz oferty edukacyjnej szkoły, przedszkoli czy żłobkach. Poprzez przemyślaną architekturę osiedla ROBYG wspiera aktywny, zdrowy tryb życia mieszkańców gdyż zachęca do ruchu na świeżym powietrzu dostarczając miejsca do rekreacji i aktywności fizycznej o różnorodnym charakterze od przestrzeni grillowych przez boisko i siłownię zewnętrzną po miejsca spacerowe. Osiedle, dzięki rozwiniętej przez lata infrastrukturze w postaci dostępu do komunikacji publicznej, jest przyjazne klimatowi dzięki łatwości z jaką mieszkańcy mogą zamienić samochód na komunikację tramwajowo – autobusową.

Koniec pewnej ery – jak pamiętają początki pracownicy ROBYG:

"Jasień jako dzielnica w ciągu ostatniej dekady zmienił się nie do poznania, a ROBYG był deweloperem wiodącym w tej zmianie" – mówi Oscar Kazanelson, Przewodniczący Rady Nadzorczej ROBYG – "Obecnie aż trudno uwierzyć, że na tym terenie wśród zieleni, z dostępem do kompleksowych usług na osiedlach, gdzie żyje już blisko 8000 mieszkańców Gdańska - niegdyś znajdowały się pola. Pamiętam wbicie łopaty pod budowę pierwszego budynku, mało sprzyjającą pogodę i duże grono osób wątpiących w sukces ROBYG w tej lokalizacji. Jednak ja już wtedy byłem pewien, że Lawendowe Wzgórza będą wyjątkowym osiedlem. Za sprawą ROBYG i realizacji budowy infrastruktury przekraczającej 70 mln zł powstało swoiste wielofunkcyjne miasteczko - idealne do życia, realizacji codziennych obowiązków i budowania więzi sąsiedzkich" – dodaje. "Pamiętam pierwszą wizytę na działce przy ul. Jabłoniowej, jeszcze przed jej nabyciem. Jadąc tam czułem się jakbym wyjechał poza granice miasta" - wspomina Artur Czapliński, Kierownik Projektu ROBYG w Gdańsku - "Drogi dojazdowe do terenu wyglądały zupełnie inaczej, niż dziś i nie należały do najłatwiejszych. W pamięci utkwiły mi do chwili obecnej liczne słupy energetyczne obwieszone kablami na działce i wzdłuż ul. Jabłoniowej oraz najbliższy przystanek komunikacji miejskiej, który znajdował się 2 km od projektowanego budynku. Pomyślałem, że przed nami ogrom pracy... a dzisiaj już powoli kończymy realizację zespołu osiedli, które wydawały się być projektem jaki będzie kontynuowany jeszcze przez kolejne pokolenie. Sprzedaż pierwszych trzech mieszkań to był sukces, który wszystkich radował. Już wtedy wiedzieliśmy, że dzielnica wraz z nowym osiedlem, będzie się rozwijać, a w przyszłości stanowić wyjątkową przestrzeń do życia dla kilku tysięcy mieszkańców Gdańska" - dodaje.